Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2009

Σ-σ-ς!

Η 'σιωπή' ποτέ δεν παύει να συνεπάγεται το αντίθετό της και να εξαρτάται από την παρουσία του: ακριβώς όπως δεν υπάρχει 'πάνω' χωρίς 'κάτω' ή 'αριστερό' χωρίς 'δεξιό', έτσι πρέπει κανείς να παραδεχτεί την ύπαρξη ενός περιβάλλοντος ήχου ή γλώσσας για ν αναγνωρίσει τη σιωπή ... Η 'σιωπή' των πραγμάτων, των εικόνων και των λέξεων είναι η απαραίτητη προϋπόθεση του πολλαπλασιασμού τους. Susan Sondag : Η Αισθητική της Σιωπής (μετ. Ν Ησαΐα)


Δε θα μιλήσω - άλλωστε οι λέξεις μου απλές και χαμηλόφωνες κι ευάλωτες, διαθλώνται στα φίλτρα των περισπασμών σου. Και των θορύβων και των αστέρων γύρω σου των προφανών και των προβλέψιμων. Μικρός, χαμένος Αστρολάβος χάλκινος και ανύποπτος, θα παλιώνω περιμένοντας στα λημέρια των δεινών κολυμβητών σου, στις σπηλιές και στα νυχτέρια σου. Στη μήτρα του γαλάζιου θα περιμένω να καταδύσεις τα μάτια ‘τα εντός’. Σαν έρμαιο δίχτυ ναυαγίου, να τυλιχτώ στη ματιά σου, την έκπληκτη, για να μετρήσει μέσα απ τα οξειδωμένα γρανάζια μου τα σώματα τα ουράνια και τον ορίζοντα, που καθρεφτίζονται στην επιφάνεια και ποντίζονται στους βυθούς μου.
Δε θα μιλήσω με κραυγές και με εκρήξεις και με υπέροχους πίδακες χρωμάτων και με κεντίδια λαμπερά φωτιάς στου φεγγαριού την παραίτηση. Μόνο στη ησυχία την απόλυτη θα επενδύσω, ν αφουγκραστείς τους θορύβους μου τους ελάσσονες, τους λανθάνοντες, τους ‘εκ βαθέων’ και τους περί πολλών ερώτων των ελάχιστων και των μέγιστων, και των παθών και των έρημων και άνυδρων τόπων των παροικούντων ..
Δε θα μιλήσω με χρώματα και φθόγγους φθαρμένους κι από τη χρήση οικείους και προφανείς. Θα επενδύσω σε δυνάμεις αντίληψης και υπέρτατου αισθήματος και συνειρμών και αποχρώσεων και ήχων αθέατων και ανανίχευτων. Των υπέροχων ήχων της απουσίας θορύβου και κραδασμών και γνώριμων διαδικασιών κι επαναλήψεων τετριμμένων. Των ‘ήχων’ της σύμπτωσης και των άφωνων φθόγγων της έκπληξης. Και του αισθήματος των παλμών στους πυλώνες τους κλειστούς ανάμεσα και στις παλάμες τις ζεστές του Φλεβάρη. Και ω ναι ! Στην υγρασία ..Στην υγρασία των μελών, των πτυχών, των ματιών, των σωμάτων. Στην υγρασία της Ζωής και του στερεώματος. Στα δάκρυα. Προπάντων στα δάκρυα της μηχανικής των συγκοινωνούντων δοχείων.
Δε θα μιλήσω. Θα περιμένω ίχνη απ το ..'πέρασμα' χαράματα στο κατευόδιο της μέρας πλάι στην κούπα του καφέ. Με τον αχνό στα δάχτυλα ανάμεσα, σε μια γωνιά θ αναπαύσω τα μάτια, να ελευθερώσω τη δύναμη την αντίρροπη της προσμονής και της γνώσης. Και με σιωπή, με τη σιωπή μου μοναχά θα προκαλώ .. υποθέσεις και εικασίες και αλγόριθμους αποτελεσματικούς και αψεγάδιαστους να δώσουν νόημα και φως και ποθούμενα .
A ^j^

6 σχόλια:

ΣΟΦΙΑ ΣΤΡΕΖΟΥ είπε...

Η αισθητική της σιωπής. Ενσυνείδητη, ιδεατή, προσπελάσιμη ή μή αφήνει το στίγμα της. Άλλοτε σαν απαλό χνούδι, άλλοτε εκωφαντική σαν συμπληγάδες που πρέπει να διαβείς αλώβητος.
Αναγνωρίσιμη για εκείνους που την αγαπούν, αδιάφορη για όσους τη μισούν. Ευάλωτη διαθλάται στην αοριστία του χρόνου, του χώρου. Ποιός θάναι ο νικητής, ο κατακτητής ασύμμετρων προσδοκιών μιας ήττας που έρχεται από το παρόν και φθάνει στον μέλλον όσων τολμούν και την πολιορκούν. Εκείνη παραμένει στητή, δωρική, άϋλη κι όμως τόσο απτή. Για όλους εκείνους που θα υποκλιθούν έχει φέρει δώρα πολλά. Όχι από υποταγή αλλά από σεβασμό στην αξία της.
Καλό σου βράδυ.

Συβίλλα είπε...

Απολύτως αθόρυβη.
Έτσι, θα σταθώ μπροστά σου.
Έπειτα, θα κάτσω στο πάτωμα και θα ανάψω τσιγάρο.
Μπορεί να σε κοιτώ, μπορεί και όχι.
Αν μου προσφέρεις θα πιω, αν όχι, όχι.
Μετά θα φύγω. Ή ίσως και όχι.

Φιλί

Υ.Γ. Δεν μπορώ να σε βρω...

Ευαγγελία Πατεράκη είπε...

Πήρα τον ήχο της σιωπής
τον χάιδεψα με το βλέμμα
κι αφουγκράστηκα
το πάφλασμα του αίματος
καθώς έδινε παλμούς
στην καρδιά σου...

Φιλί για Καλημέρα!

Angel ^j^ είπε...

@ΣΟΦΙΑ ΣΤΡΕΖΟΥ
Η Αισθητική της Σιωπής: ακαμπτη γωνιώδης .. Δωρική για τους ..'ανυποψίαστους'
μα πλαστική και εύκαμπτη για εξασκημένα αισθητήρια και ευαίσθητες προσλαμβάνουσες ..
Το 'βάθος' και το 'πλάτος' του 'εντος' θα κρίνει εκ του αποτελέσματος ποιός θάναι ο νικητής και ποιός ο νικημένος ...

Καλό σου βράδυ και σένα.

Angel ^j^ είπε...

@Συβίλλα
Απολύτως αθόρυβη
δίπλα.
σαν φως πανσέληνο
απ το παράθυρο
στο πάτωμα.
Ενα μπουκάλι,
ένα ποτήρι
Στη Σιωπή.

Υ.Γ. σε απόσταση 'κλικ' ..

Angel ^j^ είπε...

@άναρχη Λίτσα
θάθελα τουτα τα λόγια σου να τά 'βλεπα ανάρτηση στο 'δικό' σου

.. μα πάρα πολύ .. !

σε φιλώ καλό βράδυ